Strona główna
Galeria Kontakt Ogłoszenia
Historia Ziemia
Wyszukaj na stronie


Znów na obiad do "Wyszkowianki"
Na tradycyjne, polskie obiady zaprasza już restauracja „Wyszkowianka”. Jak już wcześniej informowaliśmy, do prowadzenia działalności gastronomicznej i nazwy sprzed lat powróciła PSS „Społem”. Otwarcie nowego lokalu zbiegło się z 50-leciem wyszkowskiego „Społem”. Nieprzypadkowo więc ściany „Wyszkowianki” zdobią fotografie z początków spółdzielni.
Prezes „Społem” Jadwiga Tofel, podczas uroczystego otwarcia restauracji 20 lutego przypomniała, że budynek „Wyszkowianki” to pierwszy lokal wybudowany przez spółdzielnię, już w 2 lata po jej utworzeniu. Pierwotnie był to lokal handlowo – gastronomiczny. W 1974 r. istniała już restauracja „Wyszkowianka”. Jak podczas sobotniej uroczystości zauważył wicestarosta Waldemar Sobczak, zawsze była jednym z charakterystycznych elementów Wyszkowa.
W 1989 r. restauracja została wy-dzierżawiona. Po 21 latach „Społem” postanowiło wrócić do prowadzenia działalności gastronomicznej. - Parafia św. Idziego i urząd miejski rozpoczęli wspólną inwestycję. Ten projekt to coś pięknego dla naszego miasta, powstaje ładny deptak spacerowy. Doszliśmy do wniosku, że mu-simy zagospodarować nasz kawałek społemowskiej ziemi i otworzyć restaurację – wyjaśniła Jadwiga Tofel.
- Życzę, żeby ten lokal kwitł – wzniósł toast Edward Groniecki, przewodniczący rady nadzorczej spółdzielni.
- I żeby wyszkowianie go nie omijali – dodał wiceprezes „Społem” Marek Kędzierski.
Oprócz osób od lat związanych ze spółdzielnią (byłych prezesów, zasłużonych pracowników i działaczy) w uroczystości wzięli udział m.in. zastępca burmistrza Adam Mróz, przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji i ks. dziekan Waldemar Krzywiński, który poświęcił lokal.
„Wyszkowianka” dysponuje trzema salami: bankietową na 60 osób, kominkową na 30 i bufetową na 50 – 60. - Mamy możliwość organizowania wesel do 100 osób – dodaje Jadwiga Tofel.
Restauracja zaprasza codziennie w godz. 11 – 19. Jak podkreśla kierownik Joanna Kozon, specjalnością zakładu jest tradycyjna, polska kuchnia (m.in. pierogi). W niedalekiej przyszłości „Społem” będzie się ubiegała o koncesję na alkohol i uruchomi catering.
SB
Wróć do listy artykulów z tego wydania
Komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami internautów. Redakcja Nowego Wyszkowiaka nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie możliwość przeredagowywania fragmentów komentarzy w sposób nie zmieniający ich przekazu, a w szczególnych przypadkach usuwania fragmentów lub całych komentarzy. Nie będziemy publikować opinii, które są wulgarne, obraźliwe, naruszające zasady współżycia społecznego, zawierają adresy www i e-mail oraz dane osobowe i teleadresowe, obrażają osoby publiczne, obrażają inne osoby uczestniczące w dyskusji, mogą łamać prawa autorskie, nie są zgodne z tematem komentowanego artykułu.
2010-03-02 20:35
~konsum
Pania z mordowni Wyszkowianka ukrywajaca sie pod pseudonimem asd proponuje na jurorke do oceny dyktanda 2010. Dobra jezt z polskiego.Strach cos napisac
2010-03-02 09:58
~asd
Panie SMAKOSZ - jadł Pan obiad, a nie OBJAD! Panie Konsum, proszę być orYginalnym, a nie ORGINALNYM! Pozdrawiam
2010-02-28 20:48
~smakosz
właśnie byłem dzisiaj na niedzielnym obidaku i co...? i uważam ze do restauracji to im jeszcze dużo brakuje ale mam nadzieję że się wyrobią. Po około 30 minutach oczekiwania na obiad dostałem zupę, która była bardzo dobra, po kolejnych 15 minutach było drugie danie też bardzo dobre ale dopiero w połowie jedzenia tego dania otrzymałem surówkową przystawkę i czekając na nie wystygło mi mięsko i musiałem jeść zimne. Ogólnie rzecz biorąc jedzenie bardzo smaczne!!! Widać niestety brak profesjonalizmu w prowadzeniu tego rodzaju punktu. Spędziłem w niej około 1,5 h co uważam zę za dużo. Co do ceny to też jest bardzo przytępna bo za obiad dla 3 osób 50-60zł. Wielki plus jest taki że można sobie spacerkiem bez większych problemów dostać się do tej restauracji no a po smacznym i obfitym objedzie można również zrobić sobie spacerek po parku miejskim. Myślę, że za pół roku Wyszkowianka może zostać restauracją ale musi dużo popracować nad sobą.
2010-02-28 20:43
~Stef
Po otwarciu w latach 60 tych byly tam stoiska z ubraniami ,materialami,firankami,itd. Tam dludo nie bylo zadnej mordowni. Czy dobrze pamietam.
2010-02-27 16:08
~...
ta na pewno- ale na otwarcie parasolki w piz....! :)
2010-02-27 12:38
~mikesz
A był na otwarcie zaproszony stały klien '' UCHAL "
2010-02-26 21:51
~dymsza
nic nie rozumiem o czy ty do mnie rozmawiasz?
2010-02-26 20:37
~BIALY TUBYLEC
U nas to wszedzie kazdy cienko przedzie.Albo wszyscy zakladaja sklepy z telefonami komorkowymi. Albo na calej ulicy sklepy z oknami i ciucholandy.Za duzo w tak malym miescie uslug,ktore sie powtarzaja.Reaktywacja zle kojarzacej sie wyszkowiakom mordowni Wyszkowiani. Nie jest to strzal w dziesiatke.Wzywam na badania do psychiatry wpisujacego sie tu rasiste pt. Duma Narodu SS. FACET JESTES WSTRETNU!!!!!!!!!!
2010-02-26 16:59
~AN
A jakie to ma znaczenie? Każdy kiedyś zaczynał.
2010-02-26 09:13
~Mieszkaniec
Czy ktoś wie jaką reseurację wcześniej prowadziła pani Joanna Kozon.?
2010-02-25 20:39
~konsum
KOLES Z P SS. NORMALNI BIALI LUDZIE OD 20 LAT NIE ISTNIENIA WYSZKOWIANKI JEDLI W KILKUNASTU OKOLICZNYCH GASTRONOMIACH.NIE JESTESCIE ORGINALNI.WSZEDZIE TO SAMO. PIEROGI ITP. SWIETNY POMYSL Z TA TANIA ZYWNOSCIA.JEST TYLU BEZDOMNYCH I BEZROBOTNYCH. PRZYDA SIE TAKI LOKAL.
2010-02-25 14:16
~Duma Narodu SS
Nareszcie , normalni BIALI ludzie z Wyszkowa będą mieli gdzie zjeść coś porządnego , sycącego coś Polskiego a nie tylko te amerykańskie fast foody ,pizzerie , "chińczyki" czy śmierdzące tureckie kebaby w których jest wiecej męskiego nasienia niż sosu czosnkowego!
2010-02-25 11:16
~jakość
W niedalekiej przyszłości „Społem” będzie się ubiegała o koncesję na alkohol i uruchomi catering. I to będzie jedyna mocna strona "restauracji"
2010-02-24 19:21
~dodany!
~Janek ~smakosz zasłużony działacz was obsłuży będzie ok, buda z kurakami koło redakcji jest lepsza
2010-02-24 17:12
~smakosz
muszę się tam wybrać na obiadzik, ale tam sa tylko pierogi???
2010-02-24 17:09
~Janek
(Sprze)Dają bardzo smaczne pierogi ze szpinakiem i pieczarkami. Z mięsem tez są dobre.
Czytaj w aktualnym numerze
Wiadomości z miasta
Trwa zbiórka środków na zakup protezy dla licealistki z wyszkowskiego „Norwida”, Katarzyny Kamińskiej, która w tragicznym wypadku straciła...
Sport
W weekend na parkietach Hali WOSiR odbyły się finały mazowieckich igrzysk młodzieży w piłce siatkowej chłopców. Reprezentujący gospodarzy zespół UKS Polonez...
Czytelnicy napisali
01.06.2016r. w prezencie z okazji Dnia Dziecka, rodzice z grupy „Żabki” pod czujnym okiem Pani Magdaleny Łyszkowskiej i Moniki Ponichtera przygotowali przedstawienie...
Wiadomości z powiatu
W Młodzieżowej Parafiadzie ku czci Świętego Jana Pawła II Przyjaciela Młodych, która odbyła się  8 czerwca w Porębie, wzięły udział reprezentacje...
Kultura
Wyszkowska biblioteka włączyła się w ogólnopolską akcję Noc Bibliotek „Wolno czytać”, która upłynęła pod znakiem Henryka Sienkiewicza i...

strony www Warszawa