SOMIANKA: Swojskie, po prostu nasze
Jednym z punktów programu gminnych dożynek, które odbyły się 24 sierpnia, była prezentacja lokalnych wytwórców produktów regionalnych i swojskich, bazujących na recepturach przodków.
Były to wędliny, przetwory warzywne (ogórki małosolne), pieczywo. Uczestnicy dożynek mogli degustować wyroby: Katarzyny i Dariusza Kamińskich ze Starego Mystkówca, Henryka i Andrzeja Rucińskich – Zakłady Mięsne Somianka, Magdaleny i Rafała Romanowiczów z Somianki oraz Krystyny Puławskiej ze Starego Mystkówca.
Poszukiwanie takich potraw i produktów, ich promowanie jest sposobem na przywrócenie i wzmocnienie tego, co swojskie, ekologiczne, zdrowe, po prostu nasze.
(in)
Komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami internautów. Redakcja Nowego Wyszkowiaka nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie możliwość przeredagowywania fragmentów komentarzy w sposób nie zmieniający ich przekazu, a w szczególnych przypadkach usuwania fragmentów lub całych komentarzy. Nie będziemy publikować opinii, które są wulgarne, obraźliwe, naruszające zasady współżycia społecznego, zawierają adresy www i e-mail oraz dane osobowe i teleadresowe, obrażają osoby publiczne, obrażają inne osoby uczestniczące w dyskusji, mogą łamać prawa autorskie, nie są zgodne z tematem komentowanego artykułu.
2014-09-10 08:52
~beeee
a jaruś wam uchwalił że za dużo pieprzycie te wyroby obdymniacie i to strasznie niezdrowe po prostu pluje wam w twarz a wy deszczyk majowy pada i zapewne grono lizusów dało mu za to jakiś medal na tych dożynkach polskiego rolnictwa
2014-09-05 13:34
~mniam mniam
a tak kiełbasa wyborcza to od kandydata z woli czy od kandydata z somianki :-)
2014-09-05 13:09
~Jaś
- porównanie zupełnie chybione. To zazdrość?
2014-09-04 22:12
~ANIA
TA SOMIANKA , TO NICZYM KOREA PÓŁNOCNA ,JAK PATRZĄC NA CO SIĘ U NICH DZIEJE